top of page
Пошук

Що таке коворкінг

Оновлено: 5 жовт. 2023 р.

Перша згадка терміну “коворкінг”

Найперша згадка терміну “коворкінг” як загального офісного простору відноситься до 2005 року, коли Бред Ньюберг, мрійник і безстрашний підприємець, відкрив перший коворкінг-простір в Сан-Франциско.


Локація всередині Spiral Muse, феміністського колективного простору розташованого в Mission District, San Francisco, називалася “Робочий простір Сан-Франциско” і була відкрита тільки по понеділках і вівторках.


Протягом першого місяця робочий простір не зацікавив відвідувачів, тому що термін “коворкінг” був абсолютно новим для людей. Вони просто не знали, що це таке.


Сьогодні коворкінг трансформувався в світовий феномен з щорічним темпом зростання 21,3%. За даними Statista, в даний час в світі налічується близько 18700 коворкінг-просторів. Це число зростає з кожним днем і, як очікується, досягне майже 26 000 до 2025 року. Зараз в світі 3,1 мільйона людей відвідують коворкінг, і, за прогнозами GCUC, до 2022 року їх число майже подвоїться.


Що таке коворкінг?


Які асоціації приходять вам в голову, коли ви думаєте про коворкінг? Звичайно, коворкінг — це спільне використання інфраструктури і зниження витрат, але це також і належність до спільноти, творчість, розваги, гнучкість, доступність і стійкість.


Коворкінг — це, безумовно, новий спосіб виконання роботи та обміну досвідом. Екосистема коворкінгу створюється як продуктивне колабораційне середовище.


Це — середовище, населене динамічними підприємцями і віддаленими працівниками, які насолоджуються відсутністю корпоративних обмежень, а також гнучким членством, що відповідає їх діловим і особистим вимогам.

Визначення коворкінгу від різних людей і організацій:


“Коворкінг — це домовленість, при якій кілька працівників з різних компаній ділять між собою офісний простір, що дозволяє економити кошти і забезпечує зручність завдяки використанню спільної інфраструктури, такої як обладнання, комунальні послуги, послуги з прийому і зберігання і т.д.”


“Коли хтось згадує” коворкінг “, це в основному означає, що вони працюють в будівлі, де кілька орендарів (таких як підприємці, стартапи та некомерційні організації) орендують робочі приміщення (такі як робочi мiсця або офіси) і користуються комунальними послугами”.


“Ще одна причина відвідувати коворкінг — це особливі вібрації. Це як тренуватися вдома або ходити в спортзал. Ти завжди будеш обирати спортзал, бо навколо тебе інші люди”.

~Alison Robins, OfficeVibe


“Коворкінг надає більше свободи, незалежності, можливостей для самореалізації і в цілому більше свободи вибору, ніж інші форми роботи”.


“З точки зору грошових потоків робочий простір ідеально підходить починаючим підприємцям, які шукають професійне робоче місце без високих попередніх витрат і довгострокових зобов’язань”.

~Susan Ward, The Balance Small Business


Резиденти коворкінгів — хто вони


Робочий простір — це ідеальна база для стартапів і підприємців. Вiн дає можливість як збільшувати, так і зменшувати кількість членів команди в залежності від потреб бізнесу. Витрати на спільну інфраструктуру невеликі, а співтовариство для налагодження зв’язків широко розвинене.


Робочий простір дає можливість підвищувати кваліфікацію, консультуватися у менторів, знаходити варіанти фінансування і запускати нові продукти.


Однак, якщо ви вважаєте, що коворкінги в основному призначені для стартапів і підприємців, ви помиляєтеся. Населення коворкінг-просторів дійсно різноманітне.


Ось короткий список, що включає кілька типів резидентів, які зазвичай приєднуються до культури коворкінгів:


  • МСБ

Малі підприємства і невеликі команди можуть скористатися доступними цінами на оренду робочих місць в коворкінг-просторі. Немає необхідності брати на себе зобов’язання по довгостроковій оренді, є все необхідне для безперебійної роботи бізнесу — переговорні кімнати, конференц-зали, кухні, безкоштовна кава і 24 доступ.


Робочі простори прагнуть відкривати свої локації в районах, розташованих поблизу транспортних вузлів, кафе, торгівельних центрів і спортивних споруд. Вартість оренди офісу в такому місці занадто висока для малого бізнесу якщо оплачувати її самостійно.

Робочий простір звільняє власників малого бізнесу від рішення таких дрібних питань з обслуговування офісу, як покупка офісного і туалетного приладдя, заміна картриджів для принтерів, виклик ремонтної бригади інтернет-провайдера… Все це і багато іншого — головний біль менеджера коворкінгу.


Крім того, в робочих просторах проводяться різні заходи для резидентів (від кулінарних занять до семінарів, тренінгів, обідів, освітніх і громадських заходів). Це хороший шанс познайомитися з талановитими людьми для майбутньої співпраці.


  • Фрілансери

Фрілансери можуть насолоджуватися свободою яку пропонують робочі простори. Вони можуть вирішувати, де і коли працювати, залишаючись в офісному середовищі і будучи частиною продуктивного співтовариства, що об’єднує людей зі схожим мисленням.


Так звані оупен спейси в коворкінгах є найкращою альтернативою для фрілансерів, які відчувають себе занадто ізольованими, працюючи вдома або в кафе. Крім того, гнучкий простір— це місце, де вони можуть зустрітися з бізнесменами, які працюють в самих різних сферах, подружитися з ними, знайти потенційних клієнтів і партнерів.


  • Дистанційні працівники

Дистанційні, частково дистанційні (яким дозволено працювати поза офісом кілька днів в тиждень), а також розподілені працівники знаходять все необхідне для того, щоб залишатися продуктивними в гнучкому робочому просторі. Вони можуть використовувати вільні місця в загальному робочому просторі, можуть закріпити за собою робоче місце, усамітнитися в персональному офісі, забронювати невеликий конференц-зал або скористатися Skype-кімнатою або телефонною будкою для прийому дзвінків.


  • Організації

Більші організації також користуються перевагами робочих просторів. Вони заохочують дистанційних#nbsp; співробітників бажаючих працювати в коворкінг-центрах, що робить команду більш щасливою, креативною та ефективною, а також дає нові можливості встановлювати бізнес-контакти.


У великих корпорацій є багато причин віддати перевагу гнучкому робочому простору замiсть традиційного офісу.


• Преміальні умови роботи.

• Престижне розташування офісу.

• Можливість наймати кращих професіоналів з усього світу.

• Ніяких проблем з утриманням офісу.

• Доступні ціни та багато іншого.


Підприємства зазвичай віддають перевагу великим брендованим приватним офісам, або супер гнучким технологічним рішенням для компаній, які використовують гібридну робочу силу.


Крім того, багато коворкінг-просторів організовують заняття йогою і медитацією, а також різні оздоровчі заходи, які допомагають резидентам (співробітникам компанії) залишатися здоровими, життєрадісними і гармонізувати свій спосіб життя.


Види коворкінг-просторів


Робочі простори пропонують досить багато можливостей, починаючи від робочих місць в загальній зоні і закінчуючи спеціалізованими приміщеннями, призначеними для резидентів, які працюють в різних областях бізнесу.


Коворкінг центри відрізняються один від одного за розмірами і розташуванням, однак, незалежно від спеціалізації, у всіх робочих просторів є щось спільне. Це активна спільнота, аромат кави, доброзичлива атмосфера і приємне хвилювання, яке ви вдихаєте разом з повітрям.


Робочі простори включають в себе, але не обмежуються наступними варіантами:


  • Багатофункціональні простори з гнучким плануванням.

  • Студії візуального мистецтва з індустріальними інтер’єрами.

  • Простори оснащені ергономічними меблями та обладнанням, що забезпечують максимальний комфорт резидентам.

  • Приватні офіси для команд, яким потрібно, щоб співробітники перебували в безпосередній близькості один до одного, але які все ж хочуть підтримувати зв’язок з більшою екосистемою.

  • Майстерні (Makerspace & Co, Марріквіль, Австралія) для тих, хто любить робити прототипи і працювати з інструментами.

  • Хакерспейси (Hacker Space, Нойда, Індія) вітають творчих особистостей, таких як художники, дизайнери моди, графіки та інтер’єру.

  • Танцювальні студії (Loom Coworking, Форт-Мілл, США) задовольняють потреби класичних і сучасних танцюристів.

  • Студії для художників (arebyte, Лондон, Великобританія) відмінно підходять для творчих особистостей, які працюють з фарбою або цифровими носіями.

  • Студії для фотографів і кінематографістів.

  • Тимчасові торгові площі.

  • Робочі простори для адвокатів (Chisel, Тайсонс Корнер, Вірджинія, США.)

  • Виділені зони всередині шикарних ресторанів для роботи на тимчасовій основі (CoworkCafe, Арлінгтон, Вірджинія.)

  • Сімейні робочі простори (Let’s Play Coworking, Лондон, Великобританія) де резиденти можуть брати з собою своїх малюків, але при цьому залишатися продуктивними.

  • Робочі простори тільки для жінок, орієнтовані на потреби жінок-підприємців, такі як Shecosystem, Торонто, Канада.

  • Заміські робочі простори або коворкінг в екзотичних локаціях, такі як Coworking Bansko, Болгарія, для цифрових кочівників і подорожуючих фрілансерів дають підприємцям прекрасну можливість працювати з будь-якої точки земної кулі. Цей вид коворкінгу зазвичай надає умови для спільного проживання.

  • Гібридні гнучкі робочі простори, як наприклад, модні тренажерні зали-коворкінги. Такий робочий простір ідеально підходить для тих, хто не може уявити своє життя без спорту і тренувань. Тут у резидентів є всі необхідні умови для того, щоб залишатися у формі і в той же час продуктивно працювати, не жертвуючи при цьому нічим.

  • Віртуальні офісні простори надають практично ті ж переваги, що і фізичні, з тією різницею, що резиденти не знаходяться в одному і тому ж приміщенні. Вони віртуально “сидять” за певним робочим місцем, позначеним на віртуальному плані, спілкуються з іншими резидентами протягом дня, відвідують віртуальні локації, такі як телефонні будки і конференц-зали.

Як почувають себе резиденти в коворкінг-просторі


Досвід резидентів — це саме те, що відрізняє гнучкий робочий простір від традиційного офісу. Сучасні коворкінги знають, як заманити клієнта. Їх химерні дизайнерські рішення і футуристичні технології захоплюють дух.


Як правило, шлях резидента починається на сайті робочого простору, де він може прочитати про сервіси, зробити віртуальну екскурсію і оформити підписку. Відразу після цього новий резидент отримує запрошення в додаток коворкінгу.


Кожен солідний коворкінг-бренд пропонує гарні мобільні / веб додатки своїм резидентам. За допомогою цих додатків, резиденти отримують можливість дізнаватися і використовувати всі переваги і сервіси робочого простору. Наприклад, вони можуть спілкуватися зі своїми колегами, забронювати конференц-зали та робочі місця, подавати заявки і оплачувати послуги, користуватися принтерами, відкривати двері і багато іншого.


Далекоглядні оператори робочих просторів прагнуть створити безконтактний високотехнологічний досвід для резидентів в своїх локаціях. Таким чином, вони дають спільноті саме те, що потрібно вчасно, без необхідності контактувати з менеджером.#nbsp;


Політика самообслуговування звільняє менеджерів від ведення всіляких записів і дозволяє зосередитися на резидентах, заходах і інших видах діяльності, які роблять життя клієнтів яскравіше і підвищують цінність їх підписки.


Як бачите, досвід підприємців в робочому просторі не має нічого спільного з формальною офісною атмосферою, а скоріше з гостинністю п’ятизіркового готелю.


5 головних переваг робочих просторів


Є безліч причин, за якими підприємці обирають коворкінг-простори. Я розповім лише про декілька основних перевагах, які є вирішальними для резидентів.


  • Гнучкість. Робочі простори пропонують дійсно гнучкі угоди. Ніяких довгострокових зобов’язань, підписку можна скасувати в будь-який час. Це робить послугу дуже привабливою для бізнесу. Можна спробувати, і якщо все сподобається, продовжити передплату, а якщо ні … то нічого поганого не трапиться.

  • Економічність. Самостійна оренда офісу коштує дорого (особливо, якщо це офіс преміум-класу). Крім того, існує безліч додаткових витрат, з якими, можливо, доведеться мати справу — меблі, інтернет, офісне приладдя, безкоштовна кава для співробітників, закуски і багато іншого. Гнучкі робочі простори пропонують цілий ряд пільг, подібних до цих, які вже входять в щомісячну ставку. Орендарю не потрібно думати про прибирання офісу або купівлю туалетного мила. Крім того, коворкінги надають велику кількість бізнес-послуг, таких як адміністратор і конференц-зали, які можуть заощадити гроші в довгостроковій перспективі. Єдине, про що потрібно подумати, це які саме послуги необхідні для безперебійної роботи бізнесу. Зазвичай рентабельність є вирішальною перевагою для малого бізнесу, що має сумний досвід укладення дорогого договору оренди.

  • Підвищення продуктивності. Це особливо актуально для власників малого бізнесу, що працюють вдома, де їх легко відволікти. Важко сконцентруватися на роботі, коли діти потребують уваги, потрібно щось робити по дому і т.д. Вирушаючи в спеціалізований робочий простір, де всі чимось зайняті, підприємець занурюється в ділову атмосферу і набагато швидше справляється з завданнями. Багато коворкінгів працюють в цілодобовому режимі, так що можна приходити в будь-який час, коли необхідно щось зробити, або коли людина відчуває себе більш продуктивною.

90% резидентів повідомляють, що вони відчувають себе щасливіше з тих пір, як почали працювати в коворкінгу, і більше половини (55%) твердо впевнені, що є частиною спільноти.


В середньому, резиденти спілкуються з 1-4 колегами в день, а 83% повідомляють, що відчувають себе менш самотніми з тих пір, як стали частиною робочого простору. ~comparecamp.com


  • Бізнес-контакти. Можливість спілкуватися з однодумцями є однією з найбільших переваг робочого простору. Працюючи вдома або в традиційному офісі, підприємець позбавляє себе важливих зв’язків, необхідних для розвитку бізнесу. Іноді єдине, чого не вистачає малому бізнесу для швидкого зростання, — це іскра, яку приносить близькість до інших успішних підприємств.

  • Творчий заряд. Працюючи в тісному контакті з іншими людьми, що мають схожі інтереси, резиденти відкривають для себе нові перспективи, що провокує сплески творчості. Іноді, змінивши оточення і відправившись в новий робочий простір, підприємець може освіжити свою свідомість і знайти альтернативні рішення бізнес-задач.

Відомі компанії, які починали свою діяльність в коворкінг-просторах


Ніщо не може надихнути більше, ніж історія успіху, яка колись починалася в робочому просторі:


  • Uber — Тревіс Каланік і Гаррет Кемп почали вирішувати кризу таксі в Сан-Франциско в коворкінг-просторі. Зараз команди Uber працюють більш ніж в 50 країнах по всьому світу, і це число продовжує зростати.

  • Instagram — Майк Крайгер і Кевін Сістром розробили додаток за вісім тижнів, зустрічаючись в коворкінгу.

  • Indiegogo — Ідея створення одного з найбільших в світі краудфандінгових порталів прийшла в голову аналітика з Уолл Стріт, Дани Рінгельман, в коворкінгу.

  • Wanderfly (2009) — Крісті Лю знадобився рік в коворкінгу, щоб разом з трьома сміливими співзасновниками втілити в життя проект, запущений TripAdviser.

  • andcards — Працюючи в коворкінгу, Ігор Джебян і Ростислав Ханас виявили, що простір рясніє творчістю, але відчуває нестачу в технологіях. Вони вирішили заповнити цю прогалину. Ігор та Ростислав створили andcards, перше в своєму роді програмне забезпечення для управління гнучкими робочими просторами, орієнтоване на резидентів. Додаток зараз використовується в 23 країнах по всьому світу. Платформа пропонує революційні рішення, засновані на базових потребах резидентів і менеджерів, значно покращуючи їх досвід і сприяючи швидкому зростанню робочого простору.

Ціни на послуги коворкінгів по всьому світу


Ціни на послуги коворкінг-центрів варіюються від міста до міста. У Нью-Йорку, наприклад, середня ціна на незакріплене робоче місце становить $500, в той час як в Україні — близько $100 в місяць. Середня щомісячна ціна передплати по світу становить $274 на місяць, хоча, за статистикою, тільки 53% резидентів платять з власної кишені. У більшості випадків витрати покриває компанія.


Звичайно, ціна буде залежати від того, які послуги включені — розкішне місце в центрі міста з душем і кафе може бути дуже дорогим. Крім того, як і в будь-який інший галузі, ви можете заплатити дорожче за відомий бренд. Так, наприклад, перша глобальна мережа гнучких робочих просторів WeWork славиться своїми гарними інтерєрами, корисними заходами і вже точно не низькими цінами.


Підбиваючи підсумки


Підбиваючи підсумок, можна сказати, що коворкінг-рух більше не є чимось новим або футуристичним. Сьогоднішні робочі простори зручні, гнучкі і сміливі. Вони дають резидентам набагато більше можливостей для свободи, гнучкості, зростання і щастя. Я показала вам кілька прикладів успішних бізнесів, які починалися в робочих просторах. Але, може бути, у вас є свої власні захоплюючі історії? Які таланти ростуть у вашому просторі? Може бути, у вас є краще визначення коворкінгу, ніж ті, що вище?


Подумайте про це і не забудьте поділитися цією статтею зі своїми друзями в соціальних мережах. Продовжуйте розвиватися, не втрачайте фокус на резидентів.


Матеріал вперше був опублікований у блозі компанії andcards

2 перегляди0 коментарів

Comentários


bottom of page